Ένα συμβουλευτικό κέντρο υγείας στην Ρώμη.

Με μεγάλη χαρά μάθαμε πρόσφατα για μία νέα αυτοοργανωμένη υγιειονομική δομή η οποία στήθηκε στο κοινωνικό κέντρο Strike στην Ρώμη. Στις παρακάτω γραμμές μεταφράζουμε το σύντομο κειμενάκι που περιγράφει το εγχείρημα και τους σκοπούς του (πηγή). Μία διαδικασία συγκρότησης παρόμοιων εγχειρημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Βαρκελώνη. Επιφυλασσόμαστε πολύ σύντομα να μεταφράσουμε και να ανεβάσουμε στο blog το αντίστοιχο υλικό.

.

Η υγεία στο (κοινωνικό) κέντρο. Ανοίγει το “Ambulanti”.

Ρώμη, 22 Ιανουαρίου, περιοχή Casalbertone. Στο κοινωνικό κέντρο (social centre) ”Strike” ανοίγει  το  συμβουλευτικό κέντρο υγείας “Ambulanti” (μετάφραση: “Οι πλανόδιοι”).

Στις 22 Ιανουαρίου, μετά τα επιτυχημένα εγκαίνια με μεγάλη προσέλευση κόσμου, άνοιξε το “Ambulanti” – ίσως το πρώτο κέντρο υγείας μέσα σε κατειλημμένο χώρο στη Ρώμη. Ένα πείραμα που σκέφτηκαν και δημιούργησαν φοιτητές της ιατρικής και επαγγελματίες ιατροί μαζί με το σύλλογο “Yo Migro”. Ένα project πρόνοιας από τα κάτω, που ενώνεται με το σχολείο εκμάθησης ιταλικών και το νομικό τμήμα βοήθειας για τους μετανάστες , που εδώ και καιρό δραστηριοποιούνται στο κοινωνικό κέντρο Strike.

Η ιδέα ξεκινάει από μακριά, από το 2009, όταν το Strike και το Yo Migro ήταν κοντά στην περιπέτεια των Αφγανών προσφύγων που βρίσκονταν μέσα στην “τρύπα” του Σιδεροδρομικού σταθμου της Ostiense. Εκεί, ορισμένες ακτιβίστριες του Strike και εθελόντριες του Medu (Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) βιώσαν πόσο η υγείας μπορεί να γίνει ένα όργανο σχέσης και επικοινωνίας με τους ξένους, τους στερημένους από οποιοδήποτε δικαίωμα και πληροφορία. Αυτή η δουλειά του δρόμου δέθηκε με την πάροδο του χρόνου με το αίτημα αποδοχής και της αναγνώρισης του νομικού καθεστώτος των μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένα το Medu παρήσχε το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης σε φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής και συνόδευσε με πάθος και ικανότητα την μακρόχρονη γένεση αυτού του έργου. Πρόκειται για ένα σύνθετο και φιλόδοξο σχέδιο, από τη φύση του πολυ-επίπεδο, όπου η υγεία μπορεί να γίνει ένα μέσο ανταλλαγής και κοινής γνώσης. Πέρα από τα εμπόδια της γλώσσας και της υπηκοότητας.

Το “Ambulanti” γεννήθηκε σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή. Όπως έχουμε διηγηθεί εκτενώς στο Dinamopress, στη Ρώμη αυτές τις μέρες μεγαλώνει ένα κίνημα εργαζομένων, φοιτητών και χρηστών για την υπεράσπιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και των πολλών νοσοκομείων που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω περικοπών ( απ΄το Cto στο S. Filippo Neri, μέχρι το Pertini και το Policnico). Για το λόγο αυτό, το συμβουλευτικό κέντρο υγείας στοχεύει επίσης να είναι ένα μέσο για τον αγώνα της αναγνώρισης της υγείας ως οικουμενικό δικαίωμα, μη διαπραγματεύσιμο. Όπως λέει και η Βιρτζίνια, -μια από τις φοιτήτριες της Ιατρικής που πήραμε συνέντευξη,- το κέντρο δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά να γίνει ένα μέσο επίγνωσης και ευαισθητοποίησης. Η εμφάνιση αυτοδιαχειριζόμενων παροχών υπηρεσιών  στον τομέα της υγείας μπορεί να βοηθήσει στη μαζική υπεράσπιση της δημόσιας πρόνοιας. Δεν αρκεί, αλλά είναι απαραίτητο για να οικοδομήσουμε μια κοινή πρόνοια (welfare).

ambulanti-kentro-ygeia-romi