Εν μέσω κρύου…

Τσουχτερό το σημερινό κρύο (συνοδεύομενο και από ψιλόβροχο) ωστόσο η λαϊκή συνέλευση της γειτονιάς μας έγινε κανονικά καθώς… περιθώρια δεν υπάρχουν. Όπως συμβαίνει στις τελευταίες συνελεύσεις έτσι και σήμερα αρκετοί νέοι γείτονες και αρκετές νέες γειτόνισσες βρέθηκαν στην πλατεία Μερκούρη καταθέτοντας απόψεις, διατυπώνοντας προβληματισμούς και απορίες, με το χαράτσι της ΔΕΗ να βρίσκεται στον πυρήνα των διαφόρων τοποθετήσεων. Το γεγονός ότι κατατέθηκε η ανάγκη για παροχή βοήθειας όσον αφορά τις πληρωμές των λογαριασμών μέσα από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, οδήγησε στο να δοθεί ένα ραντεβού για το απόγευμα της Τρίτης (στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα) ώστε να γίνει η πληρωμή με τη συνδρομή ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο.
Αφού παρουσιάστηκαν οι μέχρι στιγμής θέσεις της συνέλευσης πάνω στο θέμα του χαρατσιού έγινε μία σύντομη κουβέντα πάνω σε αυτές (π.χ. εάν επιλέγουμε να απευθυνθούμε συλλογικά και σε θεσμούς μέσω εξωδίκων, προσφυγών κ.τ.λ. -η τελική απόφαση είναι αρνητική, ωστόσο όποιος ή όποιοι πρωτοβουλιακά επιλέξουν αυτόν τον δρόμο θα στηριχθούν από τη συνέλευση), ενώ συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός του δικτύου αλληλεγγύης με νέους ανθρώπους. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και άτομο από τη συλλογικότητα “προλετάριοι αρνητές του χρέους από το Σύνταγμα” (μία ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αιχμή την πλατεία Συντάγματος, την άνοιξη) το οποίο κατέθεσε την πρόταση της δικτύωσης συλλογικοτήτων και συνελεύσεων γειτονιών στην προοπτική να τεθεί το θέμα του χαρατσιού και σε κεντρικό επίπεδο.
Η διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου (επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου) και η συμμετοχή της συνέλευσης με δικό της μπλοκ συζητήθηκε επίσης, αλλά δεν προκρίθηκε (μεταξύ άλλων κατατέθηκαν και διαφορετικές στοχεύσεις, όπως για παράδειγμα να γίνει διαδήλωση εκείνη την ημέρα σε τοπικό επίπεδο).
Δεδομένου ότι την τελευταία εβδομάδα διάφορα μέσα ενημέρωσης (εναλλακτικά και καθεστωτικά) έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας είτε για συνεντεύξεις, είτε για παρουσίαση των εγχειρημάτων μας (της ίδιας της συνέλευσης, του κοινωνικού χώρου για την υγεία) καλούμαστε να πάρουμε κάποια θέση. Η διαμεσολάβηση των media, η θέση που παίρνουν στην πλευρά των αφεντικών παρουσιάζοντας μέσα από τις σελίδες και τις συχνότητές τους τις πληροφορίες των από πάνω, κατατέθηκαν ως σημεία άρνησης της οποιασδήποτε σχέσης μαζί τους. Η συλλογική απόφαση της συνέλευσης είναι ότι θα δημιουργήσει εκείνη τις υποδομές για να μιλάει η ίδια για τον εαυτό της και όσα απασχολούν τους ανθρώπους που την πλαισιώνουν, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να τεθεί σε κίνηση (μέσα από μία ομάδα εργασίας) η δημιουργία ενός ιντερνετικού ραδιοφώνου.
Το κρύο και το βροχερό της ημέρας (καθώς μπαίνουμε σιγά-σιγά στον χειμώνα) έδωσε αφορμή να γίνει και μία πρώτη συζήτηση σχετικά με τον χώρο που θα φιλοξενεί τις επόμενες συνελεύσεις. Σε συνδυασμό με την αναζήτηση ενός χώρου στην γειτονιά όπου θα δημιουργηθεί κοινωνικό εστιατόριο, συγκροτήθηκε σχετική ομάδα εργασίας η οποία και θα διερευνήσει το θέμα.
Το τέλος της συνέλευσης μας βρήκε όλους και όλες σε πηγαδάκια και δίπλα στα καλοριφέρ στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ, όπου και έγινε η συλλογική κουζίνα. Επόμενη λαϊκή συνέλευση την επόμενη Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *