Κάλεσμα για συνάντηση των Λαϊκών Συνελεύσεων

Στις γειτονιές των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου, οι Λαϊκές Συνελεύσεις μετρούν πια 9 χρόνια ζωής. Από την Άνοιξη του 2002 κάτοικοι από τις περιοχές βρεθήκαμε, συζητήσαμε και δράσαμε πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τη γειτονιά μας, όπως το ενδεχόμενο περίφραξης των λόφων του Φιλοπάππου, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι απολύσεις στο εργοστάσιο της ΠΑΛΚΟ. Χωρίς ιεραρχίες και ειδικούς, αδιαμεσολάβητα και με όπλο μας τη συλλογικότητα, νιώσαμε πολλές φορές ότι κατορθώνουμε να πάρουμε κομμάτια της καθημερινότητάς μας στα χέρια μας.
Η ευκαιριακή βάση πάνω στην οποία συγκαλούνταν οι λαϊκές συνελεύσεις στη γειτονιά μας, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες συλλογικής αντίστασης που προκύπτουν σήμερα, με δεδομένη την πολεμική προσπάθεια που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας οι κυρίαρχοι. Έτσι, τον Ιούνη του 2011 αποφασίσαμε πια να βρισκόμαστε σε μόνιμη, εβδομαδιαία βάση, να βαθύνουμε τη δράση μας στον τόπο που ζούμε και να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης και συντροφικότητας.
Παράλληλα, οι συνελεύσεις γειτονιάς πλήθυναν, μεγάλωσαν και κατοχυρώθηκαν στη συνείδηση των αγωνιζόμενων ανθρώπων ως κύτταρα αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης. Από το Βύρωνα ως του Γκύζη και από το Κερατσίνι ως το Χολαργό, η συλλογικοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών μας κερδίζει το έδαφος που της αναλογεί.
Από τη μεριά μας προκύπτει η ανάγκη συνάντησης όλων αυτών των ζωντανών εγχειρημάτων που ανιχνεύουν τις δυνατότητες αντίστασης στο τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, ο βαθμός και ο τρόπος σύνδεσης των συνελεύσεων παραμένουν και για εμάς ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούμε ότι η ανταλλαγή εμπειριών, η αποτίμηση των δράσεων της κάθε συνέλευσης, η γνωριμία των αγωνιζόμενων ανθρώπων, δεν μπορούν παρά να είναι προωθητικά στοιχεία για τον αγώνα.
Πάνω σ’ αυτή τη βάση, προσανατολιζόμαστε στη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης των συνελεύσεων γειτονιάς της Αθήνας, που θα απαντά καταρχάς στην ανάγκη αυτής της πρώτης συνάντησης. Ζητούμενο για εμάς είναι, μέσα από την αυτοπαρουσίαση των τοπικών συνελεύσεων και τη μεταξύ μας συζήτηση, να προκύψουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη συνέχιση και την ποιοτική αναβάθμιση του αγώνα.

 

Λαϊκή συνέλευση κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου
Κυριακή, 11/12/2011

 

(Το κείμενο αυτό θα αποσταλεί στις συνελεύσεις γειτονιάς της Αθήνας και του Πειραιά. Ως Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου προκρίνουμε ως καταλληλότερη μέρα για τη συνάντηση των συνελεύσεων το Σάββατο 14/1/2012 4μ.μ. και ως χώρο την Πανεπιστημιακή σχολή της Παντείου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις συνελεύσεις να προετοιμαστούν).
Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

One Response to Κάλεσμα για συνάντηση των Λαϊκών Συνελεύσεων

 1. Συμμετέχω στην Συνέλευση της Ηλιούπολης.
  Συγχαρητήρια για την ιδέα σας κοινής εκδήλωσης λαικών συνελεύσεων. Θα ήθελα με την ευκαιρία να κάνω Μια πρόταση σε διαβούλευση για να έχομε πιθανότητες, σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση, να μπορέσομε να απελευθερώσομε την χώρα και τον λαό από τα δεσμά των Χρεοκρατών.
  Μια πρόταση που θα ενώσει τους πολίτες από την βάση, χωρίς να περιμένομε π.χ. ο Τσίπρας να τα βρει με τον Κουβέλη και την Παπαρήγα ! Θα μπορούσε ήδη από τώρα το κίνημα ανοικτών λαικών συνελεύσεων σε όλους τους δήμους και κοινότητες να εφαρμόσουν την άμεση Δημοκρατία, να εκλέξουν αντιπροσώπους π.χ. 100 ή 200 για κάθε από τους 53 νομούς και στην συνέχεια με κλήρωση μεταξύ αυτών τηρούμενης μιας πληθυσμιακής ανά εκλογική περιφέρεια αναλογίας, να ορισθούν 500 υποψήφιοι ενός «Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών» για όλη την επικράτεια που θα πάρει μέρος στις εκλογές. Έτσι δεν θα χρεαστεί κανένα από τα υπάρχοντα σχήματα. Να γίνει ενοποίηση από την βάση.Ο Λαός δεν χρειάζεται επί πλέον εκπαίδευση για να συμμετέχει. Οι σημερινοί πολιτικοί την χρειάζονται και μάλιστα σε σωφρονιστήριο για νοητικά καθυστερημένους.
  Αν έτσι αποφασιστεί, θα μπορούσαν στο πανεθνικό κάλεσμα να μπουν μπροστά και με ανιδιοτέλεια γνωστά ονόματα γενικής αποδοχής όπως ενδεικτικά, ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Μαρκεζίνης και άλλοι.
  Και μόνη η δυνατότητα έκφρασης μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πιστεύω ότι θα αρκέσει για την πατριωτική αφύπνιση των πολιτών. Οι πολιτικές διαδικασίες με βάση το σημερινό Σύνταγμα το οποίο είναι ψευτοδημοκρατικό αφού αναδεικνύει ένα πρωθυπουργό-δικτάκτορα, υπο- και επι-βάλλουν την πεποίθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ελπίδα συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε απόφαση. Έτσι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους οδηγεί στην ανομία και την διαφθορά ως μοναδικό μέσο αμύνης και επιβίωσης. Όσοι πηγαίνομε σε λαικές συνελεύσεις στους διάφορους δήμους διαπιστώνομε ότι αναδεικνύονται αβίαστα απλοί άνθρωποι – αστέρια. Πάω συχνά και στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη και τριγύρω. Στην Γλυφάδα και στην Βούλα μπουκάρουνε στα επίσημα Δημοτικά συμβούλια και επιβάλλουν αποφάσεις ! Όσο δε αφορά στην επαρχία διαπιστώνω ότι εκεί έχει λιγότερους ανθρώπους από ό,τι στην Αθήνα φοβισμένους με σκυμμένο το κεφάλι. Πρέπει συζητηθεί το θέμα στις λαικές συνελεύσεις και να επιχειρηθεί άμεσα πύκνωση τους. Ένας συντονισμός μόνο χρειάζεται για να ανατραπεί η οικονομική χούντα του τραπεζίτη. Καπελώματα δεν περνούν πλέον ! Να αναγγελθεί ευρύτατα η σύσταση ενός “Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών” και ό,τι όσοι δεν συμμετέχουν δεν θα εκπροσωπηθούν. Συμμετέχοντας δε, ότι θα είναι πιθανόν να κληρωθούν και ως υποψήφιοι βουλευτές.
  Προτείνεται η αποφυγή, σε αυτήν την φάση, οι διάφορες συνιστώσες του Μετώπου να προτείνουν στον Λαό λεπτομερειακά εκλογικά προγράμματα 4ετίας διότι αυτά θα δημιουργήσουν ανεπίκαιρες αντιπαλότητες μεταξύ των διάφορων πολιτικών χώρων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο Μέτωπο. Έτσι στην πρώτη αυτή κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να συμφωνούν όλες οι συνιστώσες σε πολιτικές τετραετίας, και έτσι θα αποφευχθούν διασπάσεις και τριβές. Στις επόμενες μετά ελεύθερες εκλογές , με βάση το νέο δημοκρατικό σύνταγμα όπως θα έχει αποφασιστεί, το Μέτωπο δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης, οπότε οι διάφορες παρατάξεις θα έχουν όλη την δυνατότητα ανεξάρτητης ανάπτυξης των προγραμμάτων τους 4ετίας και υποβολής τους στην κρίση του Λαού.
  Παράλληλα θα πρέπει να γίνει προεκλογική εξαγγελία τώρα, ότι με την εκλογική επικράτηση του Μετώπου δεν θα ακολουθηθεί κατά γράμμα η επιταγή για την αλλαγή του σημερινού διάτρητου πλέον Συντάγματος και ότι η επόμενη Βουλή θα ειναι «επαναστατικά»κατ’ ευθείαν “Συντακτική Εθνοσυνέλευση”. Αυτό και μόνο θα ενθουσιάσει τον Ελληνικό λαό , θα τον πείσει ότι κανείς πλέον δεν θα οικειοποιείται τους αγώνες του για ίδιον όφελος αφού αυτός θα αναδεικνύει μέσω των εκλογών τους ανακλητούς εκπροσώπους του. Θα τον κάνει έτσι να συμμετέχει δυναμικά στις εκλογές και όχι να απέχει. Εκτιμούμε ότι με τιςπαραπάνω προυποθέσεις το προτεινόμενο Μέτωπο θα διεκδικήσειστις με καλή πιθανότατα την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
  Γιώργος Βαμβακούσης
  Dr Engr
  gvam44@yahoo.com
  http://www.facebook.com/vamvakousis?ref=tn_tnmn
  http://giorgos-vamvakousis.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *