Ενημέρωση από το δικαστήριο για τους λόφους του Φιλοπάππου.

Την προηγούμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, ολοκληρώθηκε ύστερα από μία πολύωρη διαδικασία η δίκη τριών γειτόνων μας που κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί για την καταστροφή της «εσωτερικής περίφραξης» που απαγόρευε την ελεύθερη είσοδο σε τμήμα των λόφων (Πνύκα). Η δίκη είχε ξεκινήσει την Πέμπτη 16 Μαΐου, αλλά είχε διακοπεί λόγω λήξης του ωραρίου εργασίας των δικαστικών.

Σε αυτή τη δεύτερη ημέρα, λοιπόν, η έδρα εμφανίστηκε από την αρχή αποφασισμένη να καταδικάσει τους γείτονές μας, αφήνοντας πολλές ανοιχτές σκέψεις για τις πολιτικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν το διάστημα αυτών των ημερών. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την κλήτευση από την έδρα, για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, της Βογιατζόγλου (της δεύτερης αρχαιολόγου-«ναυαρχίδας» -μετά την Λαζαρίδου- στην επίθεση ενάντια στο κίνημα των κατοίκων), τη στιγμή που αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν στη σχετική λίστα; Η δικονομική «ατασθαλία» (καθώς η κλήτευση νέων μαρτύρων κατηγορίας πρέπει να δηλωθεί από την αρχή της δίκης και όχι στο μέσο της) αποτελεί ένα παράπλευρο σημείο. Ο σκοπός ήταν συγκεκριμένος, πλέον. Η καταδίκη ήταν μία προειλημμένη πολιτική απόφαση.

Και ας μην αναγνώρισε κανείς από τους μάρτυρες κατηγορίας τους τρεις γειτόνους μας ότι ήταν αυτοί που έριξαν την περίφραξη της Πνύκας. Έφτανε που εκείνοι βρισκόντουσαν στις λαϊκές συνελεύσεις, έφτανε που διατύπωναν ελεύθερα τη γνώμη τους, έφτανε που συμμετείχαν ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες της γειτονιάς, έφτανε που έψαχναν ανθρώπους για να εκδικηθούν απέναντι σε όλους και όλες εμάς, για τη μεγάλη νίκη που πετύχαμε και ο λόφος παραμένει σήμερα ελεύθερος.

Τρία λεπτά φτάνανε για να αρθρώσει η έδρα την ετυμηγορία της. Ένοχοι και καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή. Και γιατί; Γιατί οι γείτονές μας δεν μπήκαν στη διαδικασία του διαχωρισμού και της κατονόμασης ανθρώπων που το δικαστήριο αναζητούσε ως ενόχους για την καταστροφή της περίφραξης. Και γιατί, τις επόμενες ημέρες που είχε ξηλωθεί το κοτετσόσυρμα στην Πνύκα, εθεάθησαν να βγάζουν φωτογραφίες και να βιντεοσκοπούν το σημείο.

Παρά την καταδίκη, αυτοί που έφυγαν από την αίθουσα με κατεβασμένο κεφάλι ήταν οι αρχαιολόγοι (και η κουστωδία τους που είχαν μαζέψει ειδικά για την περίσταση), υπό τα ειρωνικά χειροκροτήματα των αλληλέγγυων κατοίκων που βρίσκονταν στον χώρο.

Η στοχοποίηση και πολιτική καταδίκη τριών από εμάς είναι υπόθεση που αφορά την κινηματική ιστορία της γειτονιάς μας. Και θα απαντηθεί. Κινηματικά, αυτοοργανωμένα και δυναμικά. Αναμείνατε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *