Ερωτήσεις και απαντήσεις για ένα χαράτσι, αλλά πάνω απ΄όλα για την ζωή μας!

.
Εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf.
Πώς γίνεται να μην πληρώσω το χαράτσι που είναι ενσωματωμένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;
Πηγαίνω να κάνω την πληρωμή μέσω των αυτόματων μηχανημάτων των τραπεζών (ΑΤΜ). Τα ταμεία των τραπεζών, τα καταστήματα της ΔΕΗ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους) δεν δέχονται να γίνει η πληρωμή χωρίς το χαράτσι. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο τρόπος πληρωμής δεν εξασφαλίζει κανέναν και καμία από οποιαδήποτε νομική κίνηση του κράτους ή της ΔΕΗ. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει στις λαϊκές συνελεύσεις ότι κανένας δεν θα είναι μόνος και καμία δεν θα είναι μόνη εάν επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα στο σπίτι του/της, ή εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το χαράτσι έρθει μέσω της εφορίας. Ας απαντήσουμε, όμως, σε κάποια ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με τις διακοπές ρεύματος:
Ποιος κάνει τις διακοπές του ρεύματος;
Στις κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες) και στα καταστήματα η διακοπή του ρεύματος γίνεται από εργολάβο και όχι από εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ο εργολάβος πληρώνεται για κάθε διακοπή με 30 ευρώ. Τα συνεργεία της ΔΕΗ κόβουν το ρεύμα μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, από τις κολόνες, εκεί όπου απαιτούνται γερανοφόρα οχήματα.
Πώς αποτρέπουμε τον εργολάβο να έχει πρόσβαση στο ρολόι της ΔΕΗ και να κόψει το ρεύμα;
Στις περισσότερες μονοκατοικίες το ρολόι της ΔΕΗ βρίσκεται είτε στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας, είτε σε ιδιωτικό εξωτερικό χώρο (αυλή, βεράντα). Στην πρώτη περίπτωση δεν ανοίγουμε την πόρτα στον εργολάβο και έτσι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο ρολόι. Στην περίπτωση που το ρολόι βρίσκεται σε ιδιωτικό εξωτερικό χώρο φροντίζουμε να είναι εντοιχισμένο σε ένα ντουλάπι ή σε οποιαδήποτε άλλη κατασκευή την οποία μπορούμε να κλειδώσουμε με ένα λουκέτο.
Πώς αποτρέπουμε τον εργολάβο να έχει πρόσβαση στα ρολόγια της ΔΕΗ σε μία πολυκατοικία;
Καταρχήν ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, τους ενημερώνουμε για τις προθέσεις μας και προσπαθούμε να βρούμε έναν από κοινού τρόπο οργάνωσης. Είναι πολύ πιθανόν πρωινές ώρες, όταν θα λείπουμε στη δουλειά, να έρθει ο εργολάβος για την διακοπή του ρεύματος. Ζητάμε από τους υπόλοιπους ενοίκους να αρνηθούν να ανοίξουν την πόρτα της πολυκατοικίας. Είναι τώρα η στιγμή να γνωριστούμε μεταξύ μας, να σταματήσουμε να φθονούμε και να κουτσομπολεύουμε ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουμε την χαμένη συλλογικότητα. Καλούμε συνέλευση πολυκατοικίας και αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε ένα ντουλάπι εκεί που είναι τα ρολόγια (και το κλειδώνουμε με λουκέτο) ή μία καγκελόπορτα (ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια κατασκευή) η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στον χώρο που είναι τα ρολόγια.
Σε περίπτωση που ο εργολάβος μπει στην πολυκατοικία και δεν υπάρχει οποιαδήποτε κατασκευή που εμποδίζει την πρόσβασή του στα ρολόγια, τι κάνουμε;
Προσπαθούμε να τον καθυστερήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Ζητάμε ονομαστική λίστα διακοπής ή εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης με πρωτότυπη υπογραφή του εντολέα της ΔΕΗ. Τις περισσότερες φορές ο εργολάβος έχει μαζί του μόνο μία λίστα με τον αριθμό του ρολογιού όπου πρέπει να διακόψει το ρεύμα, κάτι το οποίο τον αφήνει εντελώς εκτεθειμένο απέναντι στις προαναφερθείσες αιτιάσεις μας.
Και γιατί θέλουμε να τον καθυστερήσουμε;
Μα φυσικά για να κερδίσουμε τα 5-10 λεπτά τα οποία χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί το τηλεφωνικό δίκτυο αλληλεγγύης της λαϊκής συνέλευσης, να συγκεντρωθούμε στο σπίτι όπου επιχειρείται η διακοπή του ρεύματος και να διώξουμε όλοι μαζί τον εργολάβο!
Κι αν κοπεί το ρεύμα;
Όλοι και όλες εμείς που συμμετέχουμε στην λαϊκή συνέλευση των γειτονιών μας θα το επανασυνδέσουμε και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την ανάγκη του κάθε σπιτιού να έχει ρεύμα. Δεν ψάχνουμε για ήρωες, ούτε για θύματα. Η επανασύνδεση θα συνοδεύεται από σχετικό αυτοκόλλητο που θα τοποθετείται στο ρολόι και θα αναγράφει «το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ζωτική ανάγκη και δεν μπορεί να το στερείται κανείς και για κανένα λόγο. Με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης επανασυνδέσαμε το ρεύμα και η οποιαδήποτε κίνηση διακοπής του θα βρει απέναντί της την οργανωμένη αντίσταση της γειτονιάς».
Ελπίζεις ακόμα στους νόμους;
Άκου και αυτό. Η οδηγία 2009/72, της ευρωπαϊκής ένωσης, σχετικά με τους κοινούς κανόνες της ηλεκτρικής ενέργειας (κεφάλαιο 2, άρθρο 3, παράγραφος 7) απαγορεύει να γίνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη της ΕΕ κατά τους χειμερινούς μήνες. Τελικά μήπως μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και εμείς συνεχίζουμε να είμαστε γαντζωμένοι πάνω τους;
Μα δεν εξαρτώμαι από την ΔΕΗ;
Θα πρέπει να έχουμε κάτι βασικό στο νου μας. Η ΔΕΗ είναι ιδιωτική επιχείρηση και σαν τέτοια δε μπορεί να μείνει χωρίς πελάτες. Δε μπορεί, λοιπόν, να κόψει το ρεύμα σε κάποιες χιλιάδες νοικοκυριά. Εμείς είμαστε πολλές και πολλοί, χιλιάδες και εκατομμύρια και στο τέλος πρέπει να νικήσουμε!
Εγώ τι ευθύνες αναλαμβάνω;
Η επιλογή να μην πληρώσει κάποιος το χαράτσι είναι καταρχήν μία προσωπική επιλογή και ευθύνη η οποία, όμως, πρέπει να συναντήσει τη συλλογικότητα. Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει και η κοινότητα αγώνα που λέγεται λαϊκή συνέλευση, για να μη μείνει κανένας μόνος του. Όποιος επιλέγει το μοναχικό του δρόμο καταλήγει να θησαυρίζει τους δικηγόρους και τους φοροτεχνικούς. Όποιος επιλέγει το συλλογικό δρόμο γνωρίζει τη χαρά να πετυχαίνει πράγματα με τους διπλανούς του. Και μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, σήμερα που είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας, ότι ένας άγνωστος ή μία άγνωστη θα σταθεί δίπλα μας αλλά πλέον τι έχουμε να χάσουμε; Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει και όποιος ή όποια επιλέξει να το δοκιμάσει δεν θα πάει χαμένος ή χαμένη. Στο λέμε εμείς που σου μοιράζουμε αυτό το κείμενο και ήμασταν και εμείς άγνωστοι μεταξύ μας, μέχρι που βρεθήκαμε δίπλα-δίπλα σε μία λαϊκή συνέλευση. Και από τότε συμβαδίζουμε στα όμορφα, για τα όμορφα…
Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, μοιραζόμαστε βιώματα, ανάγκες, επιθυμίες, γνωριζόμαστε για να αλλάξουμε τις ζωές μας και τις γειτονιές μας. Θέλουμε συνεργούς και όχι θεατές ή ακολουθητές. Δεν είμαστε αρχηγοί κανενός και καμιάς. Επιλέγουμε να σε κοιτάμε στα μάτια, να σου μιλάμε ντόμπρα και να μην κάνουμε σχέδια πίσω από την πλάτη σου. Αυτοί είμαστε, καθαρά και ειλικρινά. Ο διπλανός ένοικος, ο ιδιοκτήτης του πάνω ορόφου, ο από πίσω στην ουρά του σούπερ μάρκετ, ο απέναντι θαμώνας του καφενείου, αυτός που βγαίνει από τον φούρνο και αυτός που μπαίνει στο μανάβικο.