Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα.

Στα τέλη Μαρτίου του 2005, μέσα από μία σειρά δημοσιευμάτων διαφαίνεται ότι θα χαθεί η ευκαιρία (με την αιτιολογία της μη ύπαρξης χρημάτων στα ταμεία του ΥΠΕΧΩΔΕ) απαλλοτρίωσης του χώρου όπου βρίσκονταν παλαιότερα η Κορεάτικη Αγορά και δημιουργίας ενός πάρκου 5 στρεμμάτων. Μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις και συνελεύσεις στον χώρο της Κορεάτικης, το θέμα της δημιουργίας πάρκου ανοίγεται στη γειτονιά και οι τοπικοί και κεντρικοί δημοτικοί φορείς, εκτεθειμένοι και μην έχοντας πολλές επιλογές, εξασφαλίζουν το κονδύλι και αποφασίζουν τη δημιουργία του πάρκου το οποίο υπάρχει σήμερα.

Παραθέτουμε ττην απόφαση της πρώτης λαϊκής συνέλευσης που έγινε στις 2 Απριλίου 2005:

Εμείς οι κάτοικοι των γειτονιών του Θησείου, των Πετραλώνων και του Ρουφ που συμμετείχαμε μετά από κάλεσμα της “Παρέμβασης κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου” στη λαϊκή συνέλευση στη γέφυρα του Πουλόπουλου για το πρόβλημα του μπλοκαρίσματος της απαλλοτρίωσης της παλιάς λαχαναγοράς λόγω μη καταβολής των χρημάτων των αποζημιώσεων, θεωρούμε το θέμα μέγιστο για την περιοχή μας και την ποιότητα της ζωής μας. Τη στιγμή που η περιοχή μας ασφυκτιά από εκατοντάδες κέντρα διασκέδασης, μπαρ και κέντρα υπερτοπικής ψυχαγωγίας, οι πεζόδρομοι, οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες έχουν καταληφθεί από χιλιάδες τραπεζοκαθίσματα, μηχανάκια και Ι.Χ.

Η μη πραγματοποίηση της υπόσχεσης για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου 5 στρεμμάτων στην παλιά λαχαναγορά σημαίνει ότι από τα μέσα Απρίλη χάνεται οριστικά η δυνατότητα απαλλοτρίωσης και απελευθερώνεται η δυνατότητα για νέες οικοδομές, κέντρα διασκέδασης και άλλωσης με τραπεζοκαθίσματα τους νέου πεζόδρομου της Ερμού.

Τα απαιτούμενα 5,7 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση είχαν εξευρεθεί και εμάς τους κατοίκους δεν μας ενδιαφέρει που χάθηκαν ή δόθηκαν.

Το ζήτημα της απαλλοτρίωσης έχει βάθος 15 χρόνων και οι ευθύνες αφορούν όλους τους κυβερνώντες μέχρι σήμερα. Θεωρούμε υπεύθυνι σήμερα για την καταβολή το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον υπουργό του Σουφλιά, την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ ΑΕ) και τον πρόεδρό της Γριβέα και συνυπεύθυνο τον Δήμο Αθηναίων και τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη αν θα χαθεί αυτή η μέγιστη ευκαιρία για πάρκο.

Να αναβαθμισθεί και όχι να υποβαθμισθεί η περιοχή μας και η ποιότητα ζωής μας μέσα στην τσιμεντούπολη που ζούμε. Δηλώνουμε ότι κάνουν λάθος οι κυβερνώντας μας ότι το ζήτημα θα περάσει στη λούφα και ότι εμείς οι κάτοικοι αδιαφορούμε και καθόμαστε ακόμα στα σπίτια μας και τους καναπέδες μας.

Μέσω της λαϊκής συνέλευσης επικοινωνούμε και αυτοοργανώνουμε τον αγώνα και τη δράση μας. Δημιουργούμε ανοιχτή και ανακλητή επιτροπή συντονισμού του αγώνα μας. Παίρνουμε τις τύχες της συνοικίας και της ποιότητας ζωής μας στα χέρια μας.

Αποφασίζουμε για σήμερα πορεία και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πειραιώς στο ύψος της παλιάς λαχαναγοράς. Αποφασίζουμε νέα λαϊκή συνέλευση για την άλλη Παρασκευή 8 Απριλίου 2005 στο ίδιο μέρος (γέφυρα Πουλόπουλου, Περσεφόνης και Θεσσαλονίκης) στις 6 μ.μ. και δηλώνουμε ότι αν μέχρι τότε δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα για την απαλλοτρίωση, με απόφαση της νέας λαϊκής συνέλευσης θα βρούμε τρόπο για να νιώσουν οι κυβερνώντες την οργή μας.

Κορυφώνοντας τον αγώνα μας καλούμε κάθε κάτοικο της περιοχής μας αλλά και της Αθήνας, κάθε ηλικίας να συμμετέχει στον αγώνα μας. Επεκτείνουμε τα αιτήματά μας και λέμε φτάνει πια η ανοχή μας!

Εδώ και τώρα να καταβληθούν τα χρήματα της απαλλοτρίωσης της “Κορεάτικης Αγοράς”. Θέλουμε τα 5 στρέμματα ελεύθερο και πράσινο χώρο και όχι 5 στρέμματα εμπόρευμα στο βωμό του κέρδους με τσιμέντο και νέα κέντρα διασκέδασης.

Εδώ και τώρα να απομακρυνθεί και να απαλλοτριωθεί και ο έναντι χώρος του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ. Όχι άλλα κέντρα διασκέδασης στην περιοχή μας. Εδώ και τώρα μέτρα για το κυκλοφοριακό, το ανεξέλγκτο υπερτοπικό παρκάρισμα και τις συγκοινωνίες.

Λαϊκές συνελεύσεις έχουν γίνει επίσης για τα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο και για τη διεκδίκηση του Σεράφειου κολυμβητηρίου.