“Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη”…

Αργά το βράδυ της 21ης Δεκέμβρη 2008 μπράβοι του αφεντικού της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, Οικονομάκη, έχουν στήσει καρτέρι λίγα τετράγωνα παραδίπλα από το σπίτι της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο. Η ΟΙΚΟΜΕΤ είναι μία εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των αποβάθρων του ΗΣΑΠ και η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μία γειτόνισσά μας, μετανάστρια και συνδικαλίστρια η οποία πάλευε για τα δίκια των εργαζομένων της εταιρείας, παρά τις απειλές που δεχόταν συνεχώς.

Στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη που είχε αρχίσει να καταλαγιάζει και αντιλαμβανόμενοι της επίθεση στην Κούνεβα ως ακόμη ένα σημείο του πολέμου των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους, ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Έχοντας σαν αφετηρία το γεγονός ότι η Κούνεβα ήταν μία γειτόνισσά μας την οποία κάποιοι και κάποιες από εμάς τη γνωρίζαμε καλείται άμεσα συνέλευση στη γειτονιά η οποία αποφασίζει την πραγματοποίηση τοπικής διαδήλωσης στις 3 Ιανουαρίου 2009 (φωτο 1, 2, 3, 4, 5). Ήδη έχει πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκέμβρη διαδήλωση στα γραφεία της εταιρείας.

Από εκεί και πέρα γίνονται συνεχείς συνελεύσεις (φωτο 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) οι οποίες αποφασίζουν και τις ανάλογες παρεμβάσεις στη γειτονιά (κατά κύριο λόγο στους ηλεκτρικούς σταθμούς των Πετραλώνων και του Ταύρου (φωτο 13, 14). Οι σχετικές δράσεις ολοκληρώνονται στα τέλη του Μάρτη με ένα διήμερο αλληλεγγύης που γίνεται στην πλατεία Μερκούρη (φωτο 15, 16,17).