Δύο λόγια για τα εγχειρήματά μας.

Η Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου λειτουργεί ως συλλογική δράση από το Νοέμβριο του 2002. Μία διαδρομή 10 χρόνων η οποία μέσα από πολλές στάσεις, και διαφορετικές θεματολογίες συνεχίζει να συναντιέται, να συζητά, να αποφασίζει και να δρα μέχρι και σήμερα.
Στα 10 αυτά χρόνια καταφέραμε να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε σχεδιασμούς της τοπικής και κεντρικής εξουσίας για μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν την ζωή μας γιατί πάντα κάποιοι αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς.
Το σύνθημα «παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας» πήρε σάρκα και οστά μέσα σε διαφορετικές λαϊκές συνελεύσεις – αναλόγως την θεματολογία. Έτσι με παρεμβάσεις και δράσεις καταφέραμε να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση και την περίφραξη με κάγκελα του λόφου Φιλοπάππου (1η λαϊκή συνέλευση στις 3 Νοέμβρη 2002), δράσαμε ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Σίσσερ – Πάλκο (1η λαϊκή συνέλευση σε εργατικό χώρο τον Μάιο του 2003), εναντιωθήκαμε στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και στις συνέπειες πάνω στην υγεία μας, πετύχαμε την δημιουργία του πάρκου της Κορεάτικης αγοράς. Εναντιωθήκαμε στην εμπορική «ανάπλαση» με κάθε είδους νυχτομάγαζα του Θησείου και των Άνω Πετραλώνων, στις αυξήσεις των εισιτηρίων απαιτώντας ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακυρώσαμε την ελεγχόμενη στάθμευση στη γειτονιά του Θησείου. Συμμετείχαμε στην εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, συμμετείχαμε και συνδιοργανώσαμε κινητοποιήσεις ενάντια στην δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η γειτόνισσά μας μετανάστρια, συνδικαλίστρια, εργάτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Με αφορμή τα μνημόνια και τα σχέδια των Τροϊκανών και των κυβερνήσεών τους από το καλοκαίρι των «Αγανακτισμένων» του 2011, η Λαϊκή Συνέλευση βγαίνει δυναμικά στην γειτονιά συμμετέχει σε δράσεις σε τοπικό επίπεδο, παίρνει μέρος στις απεργίες στο κέντρο της Αθήνας και επαναπροσδιορίζει πάλι τον λόγο ύπαρξής της.
Στην προσπάθειά της να απαντήσει στα διογκωμένα προβλήματα που σχετίζονται με την τροφή και την υγεία, δημιουργεί ομάδες εργασίας και απ” τις οποίες προέκυψαν ο «Κοινωνικός χώρος για την υγεία» απ” τον Οκτώβρη του 2011 στο ΠΙΚΠΑ του «Ασύρματου» των Άνω Πετραλώνων και ο «Συλλογικός χώρος για την τροφή» που λειτουργεί από τον Απρίλη του 2012 στα Άνω Πετράλωνα.
 
«Συλλογικός χώρος για την τροφή» και όχι μόνο!
Ένας αυτo-οργανωμένος, αντι-εμπορευματικός χώρος που καμία σχέση δεν έχει με ΜΚΟ, θεσμικούς φορείς, κόμματα αλλά και με ταβέρνες, ουζερί και μπαρ της γειτονιάς. Μία αναγκαιότητα των ημερών μας να βρεθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.
Σχεδόν καθημερινά μαγειρεύουμε σε ομάδες από την 1μμ έως τις 3μμ και μετά τις 3μμ έως τις 6μμ τρώμε και καθαρίζουμε τον χώρο.
Στο απογευματινό καφενείο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ομάδων εργασίας για ότι αφορά την ζωή μας (τροφή, καλλιέργειες, στέγαση, ενέργεια, εργασία, ενημέρωση από άλλα αυτo-οργανωμένα εγχειρήματα κλπ), κάνουμε αυτo-οργανωμένα γλέντια, στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο και μοιραζόμαστε βιώματα, ανάγκες και επιθυμίες.
Τώρα που η κοινωνία της κατανάλωσης, του lifestyle, της εξατομίκευσης και της ιδιώτευσης που ο καπιταλισμός δημιούργησε πεθαίνουν και παρασύρουν και μας στην απομόνωση και την απελπισία. Στόχος του χώρου είναι να γίνει το «δεύτερο σπίτι μας» όπου η αλληλογνωριμία, η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη και ο αλληλοσεβασμός είναι εκείνοι οι κρίκοι που θα βοηθήσουν το χτίσιμο ενός άλλου οράματος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Γι” αυτό, δεν συμπορευόμαστε με ανθρώπους που έχουν οποιοδήποτε είδους εξουσιαστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές πρακτικές.
Απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία, σε όσες και όσους θέλουν να εμπλακούν ενεργά στο εγχείρημά μας για να γνωριστούμε, να φάμε μαζί και να μιλήσουμε γιατί πιστεύουμε: «Απέναντι στη κρίση κανένας μόνος του».
Στην εβδομαδιαία διαχειριστική συνέλευση του χώρου η συμμετοχή αυτών που εμπλέκονται είναι απαραίτητη για την συλλογική λήψη αποφάσεων.
Είναι ανοιχτό στη γειτονιά και σε κάθε σκεπτόμενο/νη συνοδοιπόρο/ισσα στο βαθμό που θέλει να πάρει την τύχη της ζωής του/της στα χέρια του/της. Κερδίζοντας την τροφή, κερδίζουμε την ζωή! Κερδίζοντας την ζωή, βρίσκουμε την ελπίδα, χαμογελάμε και προχωράμε!
 
«Κοινωνικός χώρος για την υγεία»
Η υγεία και η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα. Έτσι η λαϊκή συνέλευση αποφάσισε να οργανώσει στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ τον επονομαζόμενο «Κοινωνικό χώρο για την υγεία», πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε μείνει το ΠΙΚΠΑ όταν έκλεισε.
Ενώ το υπό κατάρρευση Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποκλείει όλο και περισσότερους ανθρώπους, σκοπός του εγχειρήματος είναι το χτίσιμο μιας αυτo-οργανωμένης δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης για παροχή πρώτων βοηθειών στους ανθρώπους της γειτονιάς μέχρι εκεί που φθάνουν οι δυνάμεις μας.
Για το σκοπό αυτό ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγος, ορθοπεδικός, ωτορινολαρυγγολόγος, πνευμονολόγος, ομάδα ψυχικής υποστήριξης, φαρμακοποιός) βρίσκονται εκ περιτροπής στο χώρο για να παρέχουν σε πρώτη φάση: Συμβουλευτική, επίλυση αποριών και υποστήριξη σε χρόνιες παθήσεις και γενικότερα σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Ενημέρωση πάνω σε θέματα φαρμακευτικής αγωγής και εναλλακτικών λύσεων. Μέτρηση πίεσης και σακχάρου, καθώς και αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων. Σεμινάρια αυτο-μόρφωσης.
Δεν προσφέρουμε «φιλανθρωπία», ούτε εγκαταλείπουμε τους «κοινωνικούς αγώνες» για να ασχοληθούμε με «κοινωφελές έργο».
Επειδή η υγεία, δεν αφορά μόνο τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός ειδικού και η θεραπεία δεν αφορά μόνο την επίσκεψη σε ένα ιατρείο. Εκτός από επαγγελματίες της υγείας, στο εγχείρημα συμμετέχουν και μη υγειονομικοί, καθώς όλοι έχουμε εμπειρίες (σύντομες ή πιο μακροχρόνιες) από μία ασθένεια τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας και να αναζητήσουμε λύσεις. Μ” άλλα λόγια να σταθούμε «θεραπευτικά» δίπλα σε κάποιον/α που το έχει ανάγκη. Όσο περισσότερο το εγχείρημα πλαισιωθεί από υγειονομικούς και μη, τόσο περισσότερο ανοίγονται οι δυνατότητές του για μεγαλύτερη προσφορά.
Την διαχείρισή του αναλαμβάνει η εβδομαδιαία συνέλευση της ομάδας εργασίας για την Υγεία, της λαϊκής συνέλευσης.
Το πέτρινο σπίτι που στέγασε κάποτε την υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο στην κοινωνική ζωή της γειτονιάς. Είναι στη γειτονιά και ανήκει στη γειτονιά!
Νοέμβριος 2012