Κάλεσμα προς υγειονομικούς και μη από τον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία

Ο κοινωνικός χώρος για την υγεία (ΚΧΥ), ως οργανικό κομμάτι της Λαϊκής συνέλευσης Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου,  στεγάζεται από τον Αύγουστο του 2011 στην περιοχή «Ασύρματος», κάτω από το λόφο του Φιλοπάππου, σε χώρο που έχει καταληφθεί από τους κατοίκους ήδη από τον Απρίλιο του 2009. Το εγκαταλελειμμένο ΠΙΚΠΑ αποτέλεσε τόσο σημειολογικά όσο και για πρακτικούς λόγους το ιδανικό μέρος για να στεγάσει τα όνειρά μας «για μια άλλη υγεία».
Ο χώρος λειτουργεί προς το παρόν δύο απογεύματα την εβδομάδα, ενώ υπάρχει εβδομαδιαία συνέλευση για τη διαχείριση του εγχειρήματος. Τις ημέρες που γίνεται υποδοχή των αιτημάτων λειτουργεί καφενείο και χώρος ειδικά διαμορφωμένος για εξέταση ασθενών. Στο χώρο βρίσκονται πάντα μέλη της συνέλευσης μεταξύ των οποίων και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων βάσει μηνιαίου προγράμματος.
Συνοψίζοντας, το πεδίο δράσης μας περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
Παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συμβουλευτικής. Βεβαίως, δεν συνταγογραφούνται φάρμακα, υπάρχει όμως μια δυνατότητα ανεύρεσης φαρμάκων για όποιον δεν μπορεί να τα αγοράσει μέσα από μια δικτύωση με την κοινότητα
Διάχυση της γνώσης-αυτομόρφωση. Έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια πρώτων βοηθειών, ενώ προτείνεται στη λαϊκή συνέλευση εκ νέου θεματολογία ώστε να διαμορφωθούν οι επόμενες εκδηλώσεις
Διεκδίκηση ελεύθερης καθολικής δωρεάν κάλυψης των αναγκών σε περίθαλψη και φροντίδα αλλά και σύγκρουση με λογικές χρηματισμού ή αποκλεισμού, με νοοτροπίες αυθαιρεσίας και ιδιοτέλειας.
Περιορισμός του ρόλου του ειδικού, με σκοπό άρση της  εξουσιαστικής σχέσης γιατρού-ασθενή. Η επικοινωνία, η συλλογικοποίηση και η αλληλεγγύη είναι οι δυναμικότερες απαντήσεις σε θέματα υγείας-εφόσον υγεία δεν θεωρείται μονομερώς η έλλειψη αρρώστιας.
Είτε κάποιος εργάζεται στο χώρο της υγείας είτε όχι μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις και δράσεις γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία, να συνεισφέρει στη διαχείριση των αιτημάτων και να συνεισφέρει στο περιεχόμενο του εγχειρήματος.
Άνθρωποι,  λοιπόν, με ξεχωριστές διαδρομές, αντιλήψεις για την Ιατρική, την Υγεία, ή το σύστημα γενικότερα μιλάμε για μια άλλη υγεία γιατί χρειαζόμαστε να ξανασυζητήσουμε για το τι είναι θεραπεία και για το ρόλο του ειδικού, γιατί επιθυμούμε να δούμε ολιστικά το θέμα της ασθένειας και να  διεκδικήσουμε το αυτονόητο, την ενεργή, δηλαδή, συμμετοχή του υποκειμένου στις  αποφάσεις που αφορούν στη ζωή και στο σώμα του και την πρόσβαση όλων στις παροχές υγείας.
Έχουμε ανάγκη, σε μια εποχή που βιώνουμε την επιχειρούμενη κατάρρευση της δωρεάν Υγείας και των παροχών της σαν σύνολο και που ο αποκλεισμός και η εξαίρεση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ατόμων από τις παροχές υγείας αποτελεί γεγονός, να συγκροτήσουμε, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά, νέες δομές. Δομές που από τη μια θα δημιουργούν νέες δυνατότητες φροντίδας και θεραπείας και από την άλλη θα συγκρούονται με νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος.
Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου στηρίζεται σε σχέσεις αδιαμεσολάβητες από το χρήμα και από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο, μακριά από αντιλήψεις φιλανθρωπικών οργανώσεων ή ΜΚΟ.  Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν αποτελεί φιλανθρωπική ή κοινωφελή δράση , αλλά αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης ενταγμένη σε μια ευρύτερη κινηματική διαδικασία.
Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Κοινωνικού Χώρου για τη Υγεία, αντιλαμβανόμαστε πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη συναντηθούν οι αγώνες μας μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Γνωρίζουμε τους αγώνες που δίνονται σε αυτά, που, αν και σχετικά αποκομμένοι μεταξύ τους, μαρτυρούν μια επιθυμία για αντίσταση. Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε, όμως, και την ανάγκη το θέμα της υγείας να ανοίξει με την ενεργό συμμετοχή και των ληπτών των υπηρεσιών σε γειτονιές και συνελεύσεις βάσης.
για όλους αυτούς τους λόγους…
Σας καλούμε να επισκεφθείτε τον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία και να συζητήσετε μαζί μας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκέψεις, να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του χώρου σε παροχή φροντίδας αλλά και να οργανώσουμε μορφές δράσεων και παρεμβάσεων μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Επιθυμούμε να συναντήσουμε ανθρώπους που βρίσκουν τον εαυτό τους σε κάτι από τα παραπάνω, να βρούμε στους αγώνες τους μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας κομμάτια που μας εκφράζουν
για επικοινωνία …
Θα μας βρείτε κάθε Τρίτη και Τετάρτη 5-8.00   το απόγευμα,
στην οδό Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, στα “πέτρινα” των άνω Πετραλώνων.
Ανοιχτή εβδομαδιαία συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 20.00
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο της λαϊκής συνέλευσης 69.72.75.16.20 και στο email: pikpapetralona@espiv.net
Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα
στο blog της λαϊκής συνέλευσης στην ενότητα που αφορά την υγεία: https://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/
Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία
της Λαϊκής Συνέλευσης
Πετραλώνων, Κουκακίου, Θησείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *