Την Παρασκευή το εφετείο για τρεις γείτονές μας που συμμετείχαν στον αγώνα για την υπεράσπιση των λόφων του Φιλοπάππου.

Νεότερη ενημέρωση: Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε το εφετείο με την εξέταση των πρώτων δύο μαρτύρων κατηγορίας. Λόγω ωραρίου διεκόπη και θα συνεχιστεί ξανά την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.

* * *

Την Παρασκευή 18 του Οκτώβρη στον Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών (2ος όροφος) Λουκάρεως και Αλεξάνδρας γίνεται η εκδίκαση για “Ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας” λόγω της καταδικαστικής απόφασης της 20 Μάη 2013 (10 μήνες και 3 χρόνια αναστολή) για τον μεγάλο αγώνα για να μην κλείσει και εμπορευματοποιηθεί ο λόφος Φιλοπάππου σε 3 συντρόφους τον Νίκο, τον Άκη και τη Στέλα.

Οι ανυπόστατες μαρτυρίες των μαρτύρων κατηγορίας ως προς τα γεγονότα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο της 16ης και 20ης Μάη 2013 και που δεν μπόρεσαν να στηρίξουν πουθενά, πέφτοντας σε πολλές αντιφάσεις, δεν ήταν ικανές να βγάλουν αθώους τους τρεις κατοίκους που δικάστηκαν ότι με “πειθώ και φορτικότητα” εξωθούσαν τους κατοίκους να καταστρέφουν την περίφραξη του λόφου.

Η έδρα του δικαστηρίου δεν “πείστηκε” παρ’ ότι από την ακροαματική διαδικασία ούτε ένα μάρτυρας δεν κατέθεσε ότι τους είδε ή τους άκουσε να παρακινούν κατοίκους. Οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ότι η μόνη αιτία που οι τρεις βρέθηκαν στο εδώλιο ήταν ότι τα ονόματά τους ήταν γνωστά λόγω του τεράστιου νομικού αγώνα που γινόταν παράλληλα με το κινηματικό αγώνα όπου αποκαλύφθηκαν σωρεία παραλείψεων από μεριάς της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε σχέση με καταπατήσεις των ενοικιαστών στους χώρους της καφετέριας του Λουμπαρδιάρη και του εστατορίου “Διόνυσος”. Ένα άλλο κριτήριο για τους δικαστές ήταν όπως φαίνεται μία κάμερα που φωτογράφιζε διαδικασίες λαϊκής συνέλευσης και κατά πως είπαν “… άρα ήξεραν τι θα συνέβαινε στην συνέχεια” εννοώντας τη ρίψη του συρματοπλέγματος της Πνύκας το οποίο περιέκλειε από τις αρχές του 1960 τον χώρο λόγω των εκδηλώσεων της επιχείρησης ΗΧΟΣ και ΦΩΣ και το οποίο ποτέ έως το 2007 δεν εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση σε όλο τον χώρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, πλην των ωρών της λειτουργίας του.

Η απόφαση της ενοχής των κατηγορουμένων δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για καθένα που εκφράζει δημόσια άποψη και είναι επικίνδυνη για το σύστημά τους. Δημιουργεί νομολογία για τα κινήματα κατοικων και τις επερχόμενες δίκες για ηθική αυτουργία για τους αγώνες της Κερατέας, του Προαστιακού και των Σκουριών της Χαλκιδικής. Όπως τόνισε στην αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννα Κούρτοβικ: “Η πρόταση για καταδίκη της εισαγγελέως της έδρας δεν έχει σχέση με την ακροαματική διαδικασία, αλλά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έξω από την δικαστική αίθουσα”

Πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτή την εξαιρετικής σημασίας δίκη για την γειτονιά μας αλλά και για το κίνημα συνολικότερα.

Κανένας αγωνιστής, καμία αγωνίστρια στα χέρια του κράτους

Να αθωωθούν και οι τρεις κατηγορούμενοι

Όλοι την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2013 στις 9 π.μ. στο Εφετείο

.

Πρωτοβουλία κατοίκων Πετραλώνων

.

– Ενημέρωση για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ μία περιγραφή της δίκης του περασμένου Μαΐου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένα σχόλιο

  • Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε (ύστερα από διαδικασία 6 ωρών, σχεδόν) η εκδίκαση της έφεσης των 3 γειτόνων μας εναντίον της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για συμμετοχή τους στον αγώνα υπεράσπισης των λόφων του Φιλοπάππου.

    Στο τέλος της διαδικασίας το δικαστήριο αθώωσε τη μία από τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ για τους άλλους δύο μετέβαλλε την κατηγορία (με πλειοψηφία, δύο ψήφοι θετικές, μία αρνητική) από «ηθική αυτουργία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας» σε «πρόκληση και παρότρυνση με οποιονδήποτε τρόπο κάποιου να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα (άρθρο Π.Κ. 186.2)» και τους καταδίκασε σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *